S

å var det i Ghaidaas fall! När Ghaidaa kom till oss på Curonova hade hon ett tydligt mål: att återigen arbeta på bibliotek. I sitt hemland utbildade Ghaidaa sig från början till geolog, och jobbade många år inom det området. Men när hon senare kom till Sverige fick hon möjligheten att testa ett helt nytt yrke, nämligen som biblioteksassistent – och det fastnade hon fort för. Hon lärde sig snabbt alla nya system samt arbetsuppgifter.

När jag träffade Ghaidaa märkte jag att hon kunde imponerande mycket om hur biblioteksverksamheten är uppbyggd, och att hon var väldigt kunnig inom sitt område.

När vi började planera satte vi som delmål upp att försöka nå ut till biblioteksverksamheten i Blekinge Län, och se vad vi får för respons. Eftersom Ghaidaa hade så mycket bra med sig sedan innan tänkte jag att hennes kompetens och kunskap skulle kunna komma till användning i deras verksamhet. Hon hade bland annat haft hand om att hjälpa besökare, registrera, arkivera, och även ordnat med inköp och beställning av litteratur.

Efter att vi hade kartlagt vad Ghaidaa ville och kunde började vi hjälpa henne med att kontakta arbetsgivare, bland annat Stadsbiblioteket i Karlskrona.

Vi pratade mycket om praktik, och vad det kan ge. Praktik kan vara en möjlighet att testa ett nytt yrke, få in en fot på ett företag och visa vad man kan. Ofta kan praktik leda till anställning. Jag och Ghaidaa tänkte att vi satsar på att hitta en praktikplats i första hand, just för att hon ska kunna få in en fot och visa sin kompetens.

Efter att ha blivit klara med vår plan fick vi snabb respons från Stadsbiblioteket om att praktik kunde vara intressant, och vi bestämde tid för ett möte. Ghaidaa berättade där om sin bakgrund och vad hon kan, och ganska kort efter mötet fick vi besked om att hon kunde få praktisera. Efterlängtat, då hon verkligen ville tillbaka till yrket som biblioteksassistent.

Här såg Ghaidaa sin chans att visa vad hon kan, men även skaffa sig nya kontakter och referenser – och det gjorde hon verkligen! Arbetsgivaren var nöjd med hennes insats under praktikperioden, och när de några månader efter att hon hade slutat hade behov av arbetskraft var Ghaidaa en solklar kandidat. Hon sökte tjänsten som kom ut och blev kallad till intervju.

Sedan kom beskedet: Hon hade fått jobbet!

Ghaidaa hade nått sitt mål – att återigen jobba som biblioteksassistent.

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
June 8, 2022
 i 
Solskenshistorier
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Claudia Zawadzki

Visa alla