K

änner du att det skulle vara skönt att gå en utbildning till ett yrke där du vet att det finns ett behov av att anställa? Då är kanske en arbetsmarknadsutbildning något för dig!

Vad är en arbetsmarknadsutbildning? 

För den som vill ha en kort utbildning som med hög säkerhet leder till jobb finns arbetsmarknadsutbildningar. Arbetsmarknadsutbildningar erbjuds genom Arbetsförmedlingen, så du måste alltså vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att kunna gå dem. Arbetsmarknadsutbildningar erbjuds på ett flertal olika skolor runtom i landet.

Denna typ av utbildning ger dig kompetenser som är väldigt efterfrågade på arbetsmarknaden (därav att det kallas just arbetsmarknadsutbildning). Det kan med andra ord vara ett väldigt bra alternativ om du vill ha ett jobb relativt snabbt och enkelt.

Förutom att vara inskriven på Arbetsförmedlingen behöver du uppfylla något av dessa kriterier:

  • Du har fyllt 25 år
  • Du är yngre än 25 år och har en funktionsnedsättning som påverkar din arbetsförmåga.
  • Du har fyllt 18 år och står långt ifrån arbetsmarknaden.

Här kan du bläddra bland Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar. Läs vidare för att lära dig om några av de populäraste utbildningarna!

Ersättning när du går en arbetsmarknadsutbildning

Eftersom du genom att gå en arbetsmarknadsutbildning deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan, såsom aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

4 populära arbetsmarknadsutbildningar

Vad kan du då utbilda dig till? Här är 4 populära arbetsmarknadsutbildningar som du kan gå och få jobb snabbt!

1. Lastbilsförare

lastbil som kör på en motorväg

Som lastbilsförare jobbar du med att transportera saker, oftast inom Sverige men det förekommer även internationella transporter. Du kan transportera alltifrån byggmaterial till levande djur.

En lastbilsförare spenderar en hel del tid bakom ratten, men i yrket ingår också att lasta på och av lastbilen och ha kontakt med kunder på plats.

Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsmarknadsutbildningar till lastbilsförare med körkortsbehörighet C (tung lastbil) och CE (tung lastbil med tungt släp). Du behöver ha ett B-körkort för att kunna gå utbildningen. Utbildningarna tar i snitt några veckor.

En lastbilsförare tjänar i genomsnitt 31 200 kr.

Läs mer och bläddra bland utbildningarna till lastbilschaufför här

2. Undersköterska

undersköterska tar puls på patient

En undersköterska jobbar väldigt nära patienter och andra klienter med deras dagliga behov. Det kan vara att ge äldre stöd i att klara av det dagliga i hemmet såsom att laga mat, göra inköp och byta kläder, eller hjälpa patienter på sjukhus med personlig hygien, servera dem mat och bädda. Du kan också få ta temperatur, mäta blodtryck och lägga om sår. 

Yrket passar dig som gillar att jobba med människor och hjälpa behövande.

Du kan gå arbetsmarknadsutbildningar till undersköterska via Arbetsförmedlingen. Du kan även utbilda dig till vårdbiträde. Som vårdbiträde krävs inte en lika lång utbildning.

En undersköterska tjänar i snitt 30 200 kr

Läs mer och bläddra bland utbildningarna till undersköterska här

3. Bussförare

buss som kör på en motorväg

Bussförare kan bland annat jobba med att köra buss inom kollektivtrafiken. Man kan också köra flygbuss, turistbuss, skolbuss och andra specifika typer av bussar.

Bussföraryrket passar dig som gillar att jobba med service, då man får möta många passagerare och behöver vara trevlig och tillmötesgående. Det är bra om man är flexibel, då bussförare ofta kan jobba ojämna tider.

Det finns flera arbetsmarknadsutbildningar till bussförare, och de är ofta runt 10-15 veckor långa.

En bussförare tjänar i snitt 30 500 kr.

Läs mer och bläddra bland utbildningarna till bussförare här

4. Programmerare

person som sitter och programmerar på en dator

Du som gillar IT och teknik kan överväga en arbetsmarknadsutbildning till certifierad programmerare. Som programmerare jobbar man med att programmera och underhålla system inom olika verksamheter. Du kan till exempel jobba med bokningssystem, databaser eller annan mjukvara.

Utbildningen som Arbetsförmedlingen erbjuder är i det längre laget, 59 veckor. Det är alltså en utbildning för dig som är lite mer ambitiös.

Lönen matchar dock utbildningens längd, med en imponerande snittlön på 43 100 kr.

Läs mer om utbildningen här

Statistik om löner är taget från framtid.se

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
November 14, 2022
 i 
Jobbtips
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Henry Englund

Visa alla