A

lla jobb på arbetsmarknaden i Sverige tillhör en av två kategorier: den privata sektorn eller den offentliga sektorn. Men vad är egentligen skillnaden på privat och offentlig sektor – och spelar det någon roll för dig som anställd?

I den här artikeln går vi igenom fördelarna med att jobba offentligt!

Vad är skillnaden mellan offentlig och privat sektor?

Den privata sektorn består av företag och organisationer som är privatägda av en eller flera personer, det vill säga privata företag som ägs och finansieras av helt ”vanliga” personer som du och jag.

Om du jobbar på till exempel en matvarubutik, en klädaffär, en bilverkstad, en restaurang eller något annat vinstdrivet företag, jobbar du med högsta sannolikhet inom den privata sektorn.

Den privata sektorn utmärks av att den oftast är vinstdriven, alltså att dess syfte är att erbjuda varor och/eller tjänster i utbyte mot pengar.

På andra sidan har vi den offentliga sektorn, som består av företag och organisationer vilka ägs av stat, landsting eller kommun. Dessa arbetsgivare drivs ofta av annat än vinst, då deras inkomster beror på hur mycket pengar de får från staten.

Exempel på arbetsgivare inom den offentliga sektorn är universitet, kommunala skolor, kriminalvården, polisen, rättsväsendet, det mesta inom hälso- och sjukvården, och så vidare.

Känslan av att göra skillnad

En anledning till att vissa föredrar offentliga jobb är känslan av att göra något viktigt och meningsfullt. Att jobba inom den offentliga sektorn innebär att du på ett eller annat sätt jobbar med att göra samhället till en bättre plats.

Oavsett om det handlar om att hjälpa kriminella bryta den negativa cirkeln hos Kriminalvården, hjälpa barn som kommer från trasiga förhållanden inom socialtjänsten, ge människor livsviktig sjukvård eller se till att människor får tillstånd och juridiska handlingar i tid är du en viktig del av samhället, och jobbar med något som hjälper människor i vardagen.

Stabiliteten

Ett annat skäl till att vissa föredrar att jobba offentligt är stabiliteten och tryggheten. Det är inte ovanligt att privata företag går i konkurs eller måste göra omständliga reformer, men så är inte fallet om du jobbar för staten – den går aldrig i konkurs!

Visst, enskilda verksamheter kan behöva göra förändringar baserat på politiska beslut, men det går oftast långsammare och är mindre dramatiskt än i den privata sektorn.

Schyssta avtal

Ett sista skäl som är värt att nämna är att offentliga jobb ofta har schyssta avtal vad gäller pension, ledighet och annat.

Privata arbetsgivare kan givetvis också erbjuda sina anställda många fördelar, men jobbar du inom den offentliga sektorn är du till exempel garanterad att ha kollektivavtal och tjänstepension.

Det är värt att nämna att privata jobb såklart också kan ha alla dessa fördelar. Det finns gott om privata arbetsgivare som gör stor skillnad i samhället, erbjuder en stabil och trygg arbetsplats och bra förmåner.

Men om man ska generalisera så är detta några av de saker som är fördelaktig med att ha ett offentligt jobb!

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
May 31, 2022
 i 
Tips & Tricks
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Henry Englund

Visa alla