A

tt jobba på Kriminalvården, hur är det egentligen? Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Behöver man vara stor och stark? Vi har intervjuat Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef för Kriminalvårdens rekryteringsenhet, för att ta reda på mer om hur det är att jobba i den ofria världen.

Sven-Johan påbörjade sin resa inom kriminalvården för sex år sedan, då som chef för Utbildningscenter i Göteborg – Kriminalvårdens interna utbildningssystem. Där håller Kriminalvården ett flertal interna utbildningar för anställda som önskar utvecklas inom verksamheten på olika sätt.

Sven-Johan beskriver Kriminalvården som en mångfacetterad arbetsgivare med många möjligheter.

”Med över 70 olika befattningar brukar vi beskriva Kriminalvårdens som ett eget litet samhälle. Vissa tjänster kräver kunskap från verksamheten medan andra kan sökas externt."

Vad gäller möjligheten att göra intern karriär finns många vägar att gå.

"Det finns många olika karriärvägar: Vi har dels ett omfattande chefsprogram för de som vill åt det hållet. Det finns även möjlighet att fördjupa sig mot tjänster inom säkerhet, behandling eller utbildning. Ganska vanligt är att studenter börjar jobba hos oss som kriminalvårdare, för att sedan söka interna tjänster inom deras utbildningsområde.”

Vad gör en kriminalvårdare?

Kriminalvårdarna utgör kärnan i Kriminalvårdens verksamhet. Kriminalvårdare kallas ibland för ”fångvaktare”, men namnet kriminalvårdare fångar bättre yrkets mångsidighet.

Det är kriminalvårdarna som säkerställer säkerheten i landets häkten fängelser och möjliggör den dagliga logistiken.

Det är även kriminalvårdare som följer med intagna vid tillsynspermission och har hand om transporten till och från exempelvis fängelse, häkte och domstol.

”Kriminalvårdare som jobbar på häkte och anstalt börjar ofta dagen med att säkerställa att de intagna vaknat och stämma av deras mående, för att sedan följa deras flöde genom dagen som består av sysselsättning, måltider, rättegångar, besök, behandling, fritid, med mera”, berättar Sven-Johan. 

Myter om att jobba på kriminalvården

Kriminalvårdaryrket är ett yrke som många antagligen har ganska specifika föreställningar om. Genom popkulturen får vi bilder av fängelset som en farlig plats, med längor av galler och långa muskulösa vakter.

Vi frågade Sven-Johan om det finns några vanligt förekommande myter om att jobba på kriminalvården.

”Kanske att en behöver vara stor och stark, och att jobbet är farligt. Våra kriminalvårdare behöver såklart ha en normalt fungerande kropp och kunna springa och även ingripa vid en larmsituation, men inget utöver det. Det händer såklart att våra medarbetare utsätts för hot och våld, men det är långt från så vanligt som många tror.” 

Jobbet har sina fördelar

Att ha Kriminalvården som arbetsgivare kommer också med sina fördelar.

Att Kriminalvården är en statlig myndighet innebär till exempel att anställda får njuta av de förmåner som hör den offentliga sektorn till, såsom fler semesterdagar än många andra arbetsgivare, en större anställningstrygghet, tjänstepension och annat.

Att få vara med och bidra till en viktig samhällsfunktion tycker Sven-Johan också är en stor bonus.

Vem passar för att jobba på kriminalvården?

Avslutningsvis frågade vi Sven-Johan vad Kriminalvården letar efter hos sina kandidater.

”Kriminalvården styrs av hårda rutiner, vilka krävs för att säkerställa säkerheten och våra intagnas rättigheter. Vi lägger inte så stor vikt vid vilken bakgrund eller vilka erfarenheter våra medarbetare har, utan viktigast är att en kriminalvårdare har god förmåga att följa våra ramverk samt har en stark integritet."

Även förmågan att kommunicera menar Sven-Johan är väldigt viktigt.

"Genom god kommunikation bidrar vi till beteendeförändring hos våra intagna, ett gott samarbete, och i förlängningen en trygg arbetsplats."

På grund utav arbetsplatsen natur görs även en bakgrundskontroll på kriminalvårdens framtida medarbetare, så vad man varit med om tidigare i livet är också av vikt – exempelvis om det finns en kriminell historik.

Jobbmöjligheter

För den som är intresserad av att jobba på Kriminalvården finns många möjligheter. Mycket händer inom organisationen; det byggs om och ut på över 50 platser.

Behovet av personal är stort, och kommer enligt Sven-Johan att fortsätta vara det de närmsta tio åren. För den som vill göra en intern karriär finns alltså goda förutsättningar. Enligt statistik från Kango.se tjänar en kriminalvårdare i genomsnitt 29 300 kronor.

Du kan läsa mer om hur det är att jobba på Kriminalvården, se videos och annat på Kriminalvårdens hemsida

Här kan du se lediga jobb hos Kriminalvården. Om du inte hittar ditt yrke i rullistan beror det på att det inte finns någon ledig tjänst ute inom det yrket just nu.  Du kan då välja att prenumerera på lediga jobb eller göra en generell intresseanmälan.

Vi kan även tipsa om Kriminalvårdens podcast, Utan att passera gå, där du får följa med in i den ofria världen och lära dig mer om Kriminalvårdens verksamhet.

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
June 21, 2022
 i 
Jobbtips
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Henry Englund

Visa alla