V

ad är det för mening med att köpa secondhand?

Det finns många fördelar. Den viktigaste är kanske miljövinsten. Allt som tillverkas i fabrik kräver råvaror. Tillverkningsprocessen kostar energi, och råvarorna måste tas någonstans ifrån. De måste transporteras, kanske i flera led, och slutprodukten måste också transporteras till olika ställen, som lager och butik. Transporter går över haven och på land, och en del av produkterna försvinner på vägen så att nya måste tillverkas. Det blir oekonomiskt på många sätt.

Självklart finns ännu fler fördelar. En secondhandvara (som inte är en antikvitet) kostar oftast betydligt mindre än en som är splitterny. På så sätt kan den som är ekonomisk komma över ett föremål utan att ruinera sig.

Eller tänk dig att du letar efter en femtiotalsklänning till en maskerad. Femtiotalsklänningar står inte att finna i vanliga butiker. Då kan secondhand-affären komma väl till pass. För en relativt billig peng kan du göra ett riktigt fynd, som skulle ha kostat betydligt mer i en specialiserad vintagebutik. Så med lite tur kan du göra ditt livs affär.

YTTERLIGARE EN FÖRDEL är kanske att man slipper gå omkring med dåligt samvete för ett slit och släng-beteende. Det är bra att skänka eller sälja det man inte längre behöver till en organisation som kan sälja varorna vidare, än att bara slänga alltsammans! På så sätt kan man bidra till en mer hållbar hantering och minska sopmängden.

Säkert finns det ännu fler fördelar. Men nackdelarna är få. När det gäller just klädesplagg behöver man bara se till att de är hela och rena. För hygienen är det naturligtvis noga med, och ingen vill komma hem med en trasig skjorta, inte ens om den har köpts begagnad.

Vilken typ varor kan man köpa secondhand?

Enkelt uttryckt kan man säga att allt mellan himmel och jord kan komma i fråga. Undantag finns dock, som farliga förbrukningsvaror samt livsmedel. Orsaken till att sådant inte kan säljas begagnat är att just dessa varutyper kräver en speciell hantering och förvaring som secondhandförsäljare inte har någon möjlighet att tillhandahålla. När det gäller livsmedel finns det dessutom alltid ett bäst före-datum att förhålla sig till.

Annars kan man hitta det mesta. Vad sägs om husgeråd, prydnadssaker, olika sorters textilier, böcker, cd-skivor, kontorsartiklar och teknisk apparatur? Allt detta kan man ofta finna under ett och samma tak, eftersom många secondhandbutiker tar emot gåvor från privatpersoner, och dessa gåvor kan variera stort. Det kan röra sig om utrensade källare och dödsbon, om det inte bara är sådant som givarna har tröttnat på eller anser att de inte behöver längre.

KLÄDER SOM KAN KÖPAS begagnade är till exempel hattar, rockar, långbyxor, tröjor och skor. I vissa fall kan även underkläder komma i fråga, då kan det röra sig om underklänningar eller en och annan bättre behå. Snörliv från 1910-talet kan man faktiskt hitta också enstaka gånger, för att inte tala om de omfångsrika tyllkjolarna från tidigt 1960-tal. Sådant kan bli perfekt till teater.

Flera av secondhandförsäljarna har sin tonvikt på kläder. Priserna varierar från låga till medel. Mer sällan är de höga, och då handlar det oftast om åtråvärda plagg som är svåra att få tag i. Det kan exempelvis gälla märkeskläder.

Hur ska man välja?

Vad man ska tänka på som kund när man köper begagnat är att det ofta inte går att byta, och i princip aldrig att få pengarna tillbaka. Det finns oftast bara ett exemplar i butiken, det är först till kvarn som gäller, och priset har satts lågt bland annat därför att varan inte kan bytas (såvida inget fel som inte är uppmärksammat föreligger). Att man inte får pengarna tillbaka beror på att de butiker som säljer kläderna ofta tillhör en ideell organisation, och överskottet från de pengar man får in går oavkortat till verksamheten, som kan vara av humanitär karaktär. Så att tänka efter före är a och o.

CURONOVA ÄR ETT AV DE FÖRETAG som säljer begagnade kläder, alltså secondhand. På rewardrobe.se finns herr-, dam- och barnkläder till försäljning. Kläderna är gåvor till organisationen från privatpersoner. Alla möjliga märken finns representerade. Priserna är mycket låga, även i jämförelse med andra secondhandförsäljare. Kläderna säljs i tvättat skick, lagningar kan finnas.

Om du har frågor kan du mejla support@rewardrobe.se

På ReWardrobes sida är det lätt att navigera. Klicka på varan du vill titta på, så kommer informationen du behöver upp. Där ser du storlek, färg, skick och förstås pris.

Kläderna som ReWardrobe får in tas om hand av arbetstränande personal som tvättar och vid behov snyggar till dem, allt för att du ska få en så bra vara som möjligt.

Ett tips är att studera bilderna noga och läsa informationen före köp, så att du känner dig nöjd.

Curonova har även annan verksamhet, till exempel tillvaratar man gamla datorer, skänkta av företag eller privatpersoner, och justerar dessa eller återanvänder delar av dem. Det är en återvinningsmetod som är billig och därför lönsam för den som får motta en dator efter renovering. Arbetet utförs av arbetstränande som den här vägen får en vettig sysselsättning som är till gagn för både nya datorägare och dem själva, eftersom monteringsjobbet ger nya kunskaper. Inte minst blir det en vinst för miljön!

Curonova KAN arbetsmarknaden!
Genom kvalité, ansvar och närhet, matchar vi dig till ditt nya jobb eller utbildning! Vill du veta mer hur du kan få hjälp, kontakta oss här

På uppdrag av Arbetsförmedlingen arbetar vi med flera olika koncept för arbetsträning.
Läs mer om vår arbetsträning här.

Arbetsträning passar personer som varit ifrån arbetsmarknaden en längre tid och behöver stöd och rutiner för att komma tillbaka ut på arbetsmarknaden.
Läs mer om ett av våra projekt inom arbetsträning - Rewardrobe

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
November 14, 2021
 i 
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Visa alla
Kunde inte hitta blogginlägg.