U

meå, Torsdag 17 Mars. Spänningen är hög i den kalla Norrlandsluften. Tolv deltagare i tjänsten Rusta och Matcha har tagit sig till Curonovas lokaler vid Umestans Företagspark. Rekryterare från RIMAB Facility Service är på besök med syftet att hitta framtida lokalvårdare. Rimab är en stor aktör inom fastighetsservice, med ca 450 anställda i landet. Det är en efterlängtad träff för såväl arbetssökande som arbetsgivare och Matchare. ”Matchare”kallas vi på Curonova som stöttar dig att komma ut i jobb eller studier. I Umeå heter vi Patrik och Faris.

Coronarestriktionerna som under min karriär som Matchare begränsat möjligheten för deltagare och arbetsgivare att mötas är äntligen släppta. Min annars ganska stillasittande arbetsvardag framför datorskärmen är denna förmiddag förbytt till flitigt mingel. En efter en letar sig deltagare till våra lokaler.  Röster känns igen, vi hälsar och skakar hand, en kaffekopp byter händer.  Med jämna mellanrum springer jag och min kollega Faris de tre trapporna ner till postrummet för att skriva ut ansökningshandlingar till våra deltagare.

Strax innan mötets början joggar jag ut i bara skjortan för att möta upp en deltagare som har lite svårt att hitta rätt – det är inte så lätt. För en del är det första gången de besöker oss på plats. Jag känner med hennes nervositet, och beundrar hennes mod. Vi skrattar lite åt situationen, och på vägen tillbaka reflekterar jag över nyckelorden och målet med mitt uppdrag. Att Rusta mina deltagare som arbetssökande, och Matcha dem mot arbetsgivare. Inför mötet har vi tränat intervjuteknik, gått igenom personligt brev och CV, kroppsspråk, och allt annat som är viktigt att tänka på i mötet med arbetsgivare.

När du som deltagare kommer till oss på Curonova börjar vi dag ett med att kartlägga dina kompetenser, erfarenheter och behov. Baserat på dina önskemål och min växande kännedom om dig lyfter jag blicken mot den lokala arbetsmarknaden, med målet att hitta tänkbara arbetsgivare.

Sen lyfter jag luren. På Curonova jobbar vi dagligen med att knyta kontakter med det lokala arbetslivet. När vi inte ringer deltagare, ringer vi arbetsgivare! Jag tror att alla har en plats på arbetsmarknaden, och att just din arbetsplats finns någonstans där ute.

Den kanske viktigaste delen av mitt arbete är att matcha mina deltagares förmågor och kompetenser mot arbetsgivares behov. Att matcha är att lägga pussel. Bland mina deltagare har jag arbetssökande med olika bakgrund, kompetenser och utvecklingsområden. I mitt nätverkande möter jag arbetsgivare med olika behov, kravprofiler och värdegrunder.

Arbetsgivaren söker framtida medarbetare som ska passa deras behov, fungera i en viss arbetsmiljö och passa in i en specifik arbetsgrupp. Deltagaren söker förstås ett jobb och en arbetsplats som är rätt för honom eller henne. Genom målmedvetet lagarbete med våra samarbetspartners försöker vi matcha rätt person med rätt omgivning. Omvänt handlar det om att lösa företags- och organisationers behov genom att förmedla kontakter och introducera arbetskraft.

Har jag en deltagare med en specifik uppsättning styrkor och svagheter (utvecklingsområden) behöver jag hitta en arbetsgivare som kan möta min deltagare där de är och där de två parterna kan få ut de bästa av varandra. Kort och gott, en arbetsgivare som kan ge mina deltagare en rättvis chans att ta sig ut på arbetsmarknaden och fortsätta utvecklas.

De tillfällen man verkligen träffar rätt är dagar som denna, där vi kommer fram till en lösning där rustandet av deltagaren fortsätter i arbetslivet. På träffen berättar nämligen regionchef Mattias Lönnbäck om konceptet Rimab Facility Academy. Kortfattat innebär det att nyanställda får gå bredvid ordinarie städare i en månad och prova på alla de tjänster de erbjuder. Som ny på företaget får man utbildning i tekniker, metoder och kemin bakom deras miljövänliga produkter. När utbildningen är slutförd får de ett dedikerat kunduppdrag och blir en del av den ordinarie personalstyrkan.

När Mattias och arbetsledare Emilio Hjelm berättar om detta tycker jag mig se ett lugn spridas bland deltagarna i samlingslokalen. En del av våra deltagare har inte jobbat på ett tag och då blir förstås introduktionen på en ny arbetsplats extra viktig. På Rimabs hemsida beskrivs konceptet som en språngbräda till arbetslivet, och man betonar företagets sociala ansvar. Samarbetet med Curonova är ett exempel på hur företaget medvetet rekryterar personer som av olika anledningar stått utanför arbetsmarknaden.

Efter presentationen kallas deltagarna in en och en på min kollegas kontor, där Mattias och Emilio hälsar dem välkomna med ett leende. Min kollega Faris, som pratar Arabiska, agerar språkstöd för några av deltagarna som har behov av det. Jag och Faris går fram och tillbaka till samlingslokalen och peppar de som väntar på sin tur.

Som Matchare bildar vi oss en kännedom om våra deltagare som grundas i de återkommande samtal vi har varannan vecka. Denna förhandskännedom uppskattas av många av våra samarbetspartners i arbetslivet, då det vid enstaka intervjuer kan vara svårt att bilda sig en uppfattning om de sökande.

Efter intervjuerna pratar vi Matchare ihop oss med rekryterarna från Rimab. Deras intryck från intervjuerna kompletteras av vår samlade bild av våra deltagare. Samarbetet ger ett djup och en kvalité i rekryteringen som kan saknas vid mer traditionella tillvägagångssätt. För många av deltagarna är det också en trygghet. Är man ny, eller har varit frånvarande från arbetsmarknaden en längre tid, kan det vara skönt att ha någon med i mötet med en arbetsgivare.

För några lyckliga arbetssökande kommer detta att bli tillfället de säkrar en anställning. För andra blir det ett steg framåt. För kvinnan jag mötte upp på parkeringsplatsen är det andra gången hon deltar i en intervju förmedlad av oss Matchare på Curonova. Förra tillfället gick hon bet, men hon har utvecklats mycket och jag beundrar hennes attityd. Jag hoppas att det är hennes tur denna gång, och om inte annat är hon en erfarenhet rikare. Under tiden hon gått Rusta och Matcha har hon blivit alltmer modig i sin egen kontakt med arbetsgivare.

Kommer du till mig som arbetssökande ska jag göra mitt bästa för att rusta dig för arbetsmarknaden, men samarbetet bygger också på din egen vilja och engagemang. Mitt mål är att bygga allians med mina deltagare och coacha dem till att utvecklas i sitt jobbsökande. På onsdagar träffas vi i grupp, diskuterar arbetsmarknaden och ger varandra tips och råd i arbetssökandet. Jag stämmer av med dig hur det går med jobbsökandet i individuella möten varannan vecka, där vi tillsammans sätter nya mål för kommande tvåveckorsperiod.

Över tid utvecklar Matchare och deltagare ofta ett ganska starkt band. Till mina deltagare som går ut i jobb brukar jag ofta lite skämtsamt säga ”jag hoppas att vi aldrig hörs igen” (eftersom det förmodligen skulle innebära att de på nytt blivit arbetslösa). Men sanningen är att jag många gånger går och undrar hur det gick långt efter.

När man lyckas matcha deltagare med seriösa arbetsgivare som Rimab känns det tryggt, och jag vill tacka Mattias och Emilio på Rimab så mycket för samarbetet!

Och ni intresserade arbetssökande och arbetsgivare där ute vill jag önska varmt välkomna till Curonova och vår verksamhet i Umeå. Vill man läsa mer om Rusta och Matcha och hur programmet kan hjälpa en framåt i sitt jobbsökande kan man göra det här. Vi erbjuder även arbetsträning för den som behöver lite extra hjälp att komma igång.

Till arbetsgivare kan vi på Curonova erbjuda kostnadsfritt rekryteringsstöd, outplacement, rehabomställning, och mycket mer.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor!

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
April 5, 2022
 i 
Samarbeten
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Patrik Lantz

Visa alla