I

nnan du går på en arbetsintervju kan det vara bra att förbereda dig inför möjliga frågor du kan få. Som vi nämnt i våra tips och råd inför din arbetsintervju kan det vara bra att reflektera över vad du vill svara på vilka frågor redan innan intervjun – men hur ska du veta vad det är för frågor som kommer att ställas?

Här har vi samlat 10 vanliga intervjufrågor arbetsgivare ofta ställer under en arbetsintervju!

1. Vem är du?

Oftast inleder en arbetsgivare med att be dig presentera dig själv kortfattat. Säg några ord om vem du är, vad du jobbar eller jobbat med, vad du har för utbildning, vad du brinner för och så vidare.

Håll det kort! Det är såklart svårt att beskriva sig själv i all sin komplexitet i bara ett antal meningar, men fundera i förväg – vad är det mest centrala man behöver veta för att förstå vem jag är, både professionellt och som person?

2. Varför sökte du det här jobbet?

De flesta arbetsgivare är nyfikna på varför du sökt jobbet. Vad det är som lockar dig med en tjänst säger en hel del, både om vem du är som person och vad du kan komma att bidra med.

Fundera på vad det är som får dig att känna att just det här jobbet är något för dig. Att bara svara ”för att jag behöver pengar” går antagligen inte hem hos arbetsgivaren.

3. Vad kan du bidra med till organisationen?

En arbetsgivare är givetvis i första hand intresserad av hur du kommer att göra din nya arbetsplats bättre än vad den var innan du blev anställd.

Vad har du för kunskaper och färdigheter att bidra med? Hur kan du hjälpa företaget att växa?

4. Vad är dina styrkor?

Den här frågan hänger nära samman med den förra men är lite mer generell. Arbetsgivaren undrar här vad det är du är bra på, vad du har för förmågor och positiva egenskaper.

Det kan vara att du är väldigt noggrann, kan tänka snabbt, är stresstålig, en bra säljare, eller annat.

5. Vad är dina svagheter?

Ingen kan vara bäst på allt, och de flesta av oss är nog också rent ut sagt dåliga på vissa saker. Försök inte låtsas som att du inte har några brister, utan var ödmjuk och ärlig med vad du kanske inte är allra bäst på om du får den här frågan.

Var dock ödmjuk i rimliga mängder – du ska inte trycka ner dig själv utan endast ge arbetsgivaren en nyanserad bild av vilka funktioner du kan, och kanske inte kan, fylla på arbetsplatsen.

6. Hur hanterar du pressade situationer?

De allra flesta arbeten innehåller från tid till annan någon form av stressmoment, vissa mer än andra. Många arbetsgivare är därför intresserade av hur du hanterar situationer som kan uppstå som ställer krav på din stresstålighet och problemlösningsförmåga.

Fundera över hur du gör om du hamnar under press. Det finns inte nödvändigtvis ett rätt svar, vissa kanske löser situationer med att jobba snabbare medan andra är bra på att be om hjälp.

7. Hur löser du konflikter?

En annan vanlig och mer konkret fråga.

De flesta arbetsplatser innehåller många sociala moment, både mellan kollegor och med kunder. Som alltid när många människor med olika personlighet och viljor måste samarbeta är det lätt hänt att det uppstår konflikter.

Du kan därför med fördel förbereda dig på att förklara hur din konfliktlösningsstrategi ser ut – hur löser du det när du hamnar i konflikt med någon? 

8. Vad gör du om fem år? 

En anställning är en investering för en arbetsgivare, och därför är många arbetsgivare intresserade av hur du ser på framtiden så att de kan försäkra sig om att du är en sund investering.

Kommer du vilja stanna i organisationen en längre tid? Har du kanske ambitioner att klättra och ta dig an en chefsposition eller annan högre position i framtiden?

9. Varför ska vi anställa just dig?

Den klassiska intervjufrågan, där det gäller att sälja in sig själv. De menar precis vad de säger – varför ska de anställa just dig och ingen annan?

För att arbetsgivaren ska vilja satsa på dig gäller det förstås att ha ett svar på den frågan.

10. Har du några frågor till oss?

På de flesta anställningsintervjuer öppnar arbetsgivaren upp för att du själv ska få ställa frågor. Försök att förbereda dig med en eller ett par frågor, även om du egentligen inte undrar så mycket.

Ställer du frågor till arbetsgivaren visar du att du är seriös och verkligen är intresserad av rollen och företaget.

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
May 24, 2022
 i 
Tips & Tricks
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Henry Englund

Visa alla