I

SVERIGE HAR VI SKOLPLIKT i grundskolan, det är alltså lagstadgat att barn ska ha en skolgång från årskurs F6 till årskurs 9. Därefter finns ingen plikt att vidareutbilda sig. För 20–30 år sedan och längre tillbaka var det många som gjorde valet att efter högstadiet börja jobba på det lokala bruket, sågverket, inom industri, verkstäder och så vidare.

Gott så, tills tiderna förändrades och dessa arbetsplatser inte längre var tillräckligt lönsamma och avvecklades i snabb takt och stora delar av arbetsmarknaden efterlyste välutbildad personal. Det blev såklart en tuff tid för dem som gjorde valet att inte vidareutbilda sig och istället börja jobba mitt i tonåren. Man ska dock inte förkasta och undervärdera mångårig arbetslivserfarenhet.

SOM SAGT, det är ingen jobbplikt i Sverige – det vill säga man kan välja att inte jobba om man inte vill… Det blir dock ekonomiskt svårt och många konsekvenser att deala med om man gör detta val.

Jag får ofta höra:
”Man måste ju jobba, jag måste ju försörja mig…”
”Jag måste söka jobb och tacka ja till jobberbjudanden, annars får jag varningar och indraget bidrag…”
”Vad ska jag göra då, bli kriminell eller?”

Det är lätt att glömma bort att vi har rättigheter OCH skyldigheter, samt ett bra skyddsnät som är till för att motverka långtidsarbetslöshet där A-kassa, olika typer av bidrag och ersättningar är tillgängliga som en bro mellan anställningarna.

Vi har rättigheter till dessa ekonomiska bistånd om vi hamnar i arbetslöshet, men vi har såklart även skyldigheter som begränsar utnyttjandet av detta system.

Jag läste för länge sedan om att det är bra med några procents arbetslöshet då vårt system och samhälle är uppbyggd på det sättet, men det handlar om att vi delar rättvist på arbetslösheten, att en person är arbetslöshet en tid och en annan person är arbetslös en annan tid.

Det handlar till syvende och sist om att skapa sig bättre förutsättningar till sitt självförsörjande. Valen är många och besluten ligger hos individen själv att skapa sig bättre förutsättningar genom att:

■ Vidareutbilda sig (kompetenshöja eller omskola sig).

■ Starta eget (en dröm om att vara sin egen chef och driva ett företag)

■ Vidga vyerna (inte fastna i gamla spår och söka arbete i samma bransch/yrke).

■ Arbetspraktik (skapa nya referenser, fylla på sitt CV, minska tiden utanför arbetsmarknaden).

■ Lära sig språk (svenska eller andra språk som ökar kompetens och attraktionskraft)

Curonova KAN arbetsmarknaden!
Genom kvalité, ansvar och närhet, matchar vi dig till ditt nya jobb eller utbildning! Vill du veta mer hur du kan få hjälp, kontakta oss här

Vi stöttar och hjälper dig till ditt nya jobb eller studier genom tjänsten Rusta och Matcha via Arbetsförmedlingen. Läs mer om detta här - Curonova Rusta och Matcha

Publicerad 
September 16, 2021
 i 
Personlig utveckling
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Hans Birger Andersson

Visa alla