F

underar du på en utbildning? Nu är det dags att söka.

Starten på ett nytt år. För många arbetssökande finns det anledning att fundera över vad man vill med sitt liv, både på kort och lång sikt. Det handlar kanske framför allt om att bestämma sig för vilket yrke man helst vill arbeta med i framtiden.
Viktiga datum

Att veta vad man vill brukar vara en viktig förutsättning för att sätta upp konkreta mål för att komma vidare. Nyckeln till många yrken är utbildning och för många arbetssökande är utbildning ett reservalternativ om det visar sig att man får svårt att ta sig ur arbetslösheten. Att bestämma sig för att studera kan vara ett stort beslut, särskilt om utbildningen är lång. Då gäller det att ha gott om tid att bestämma sig för vad man vill studera, göra sig behörig och se till att fullständig ansökan kommer in i tid. Det kan därför vara bra att redan nu orientera sig i utbildningsurvalet inför hösten.

HÖGSKOLORNA OCH UNIVERSITETEN har gemensamma ansökningsperioder och ansökan sker centralt på webbplatsen antagning.se, där all information man kan behöva finns. Den 15 mars är sista dagen att ansöka till högskolans sommarkurser och 19 april är sista dagen att ansöka till höstens kurser och utbildningar. På saco.se finns mycket bra material inför högskolestudier.

PÅ YRKESHÖGSKOLAN sker inte ansökan centralt som på högskolan, utan där gäller det att kontrollera när och hur ansökan ska göras för varje enskild utbildning man är intresserad av. Utbildningarna brukar starta i januari eller augusti/september. För de utbildningar som startar i höst sker ansökan under våren. Använd yrkeshogskolan.se för att söka information om olika utbildningar på yrkeshögskola och anteckna vilka du eventuellt vill gå vidare att söka under våren. Det kan vara högt söktryck på vissa utbildningar på yrkeshögskolan och därför vara en bra idé att ansöka till flera olika utbildningar för att öka chansen att komma in. Kontakta utbildningarna direkt om du har frågor om exempelvis behörighet.

ÄVEN FOLKHÖGSKOLORNA sköter sin egen antagning. Förutom att de erbjuder möjlighet att läsa klart grund- och gymnasieskolan, erbjuder de bland annat yrkesutbildningar, sommar- och distanskurser. Använd folkhogskola.nu för att söka fram utbildningar och se vilka ansökningstider som gäller. De flesta kursstarter äger rum i augusti. Precis som hos yrkeshögskolan kan man kontakta den utbildning man är intresserad av om man har frågor om utbildningen eller antagningen. Ibland har folkhögskolorna lokala samarbeten med exempelvis Arbetsförmedlingen. Det kan därför vara en bra idé att använda folkhogskola.nu för att ta reda på vilka skolor som ligger i närheten av där man bor och sedan läsa mer om det lokala utbildningsutbudet på de olika folkhögskolornas egna hemsidor

DEN KOMMUNALA VUXENUTBILDNINGEN (Komvux) har fler kurs- och utbildningsstarter än de andra utbildningsformerna och de är mer jämnt fördelade över året. Under våren kan man läsa på Komvux om man behöver komplettera sin behörighet för studier på någon annan utbildningsform till hösten. Utbildningen på Komvux motsvarar svensk grund- och gymnasieskola och det finns olika upplägg att välja mellan, exempelvis distans, kvällstid, deltid, lärlingsutbildning med mera. Man kan studera på Komvux för att göra sig behörig till vidarestudier, slutföra gymnasiet eller gå en gymnasial yrkesutbildning. Gå in på din hemkommuns hemsida för att se vilket utbud som finns där just du bor.

ÄVEN ARBETSFÖRMEDLINGEN erbjuder utbildning, bland annat arbetsmarknadsutbildning. På arbetsformedlingen.se finns det aktuella utbudet. Tänk på att söktrycket till vissa utbildningar kan vara stort. Det är inte ovanligt att deltagare hos oss på Curonova söker ett dussin olika utbildningar för att försäkra sig om att bli antagen. Att sammanställa alla dessa ansökningar kan ta tid och det kan vara bra att börja förbereda redan nu under vintern.

Curonova KAN arbetsmarknaden!
Genom kvalité, ansvar och närhet, matchar vi dig till ditt nya jobb eller utbildning! Vill du veta mer hur du kan få hjälp, kontakta oss här

Vi stöttar och hjälper dig till ditt nya jobb eller studier genom tjänsten Rusta och Matcha via Arbetsförmedlingen. Läs mer om detta här - Curonova Rusta och matcha

Publicerad 
February 4, 2022
 i 
Studier
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Thor Pleijel

Visa alla