H

Hundarna Fia och Gull-Britt av rasen Affenpinscher har mer eller mindre ”jobbat” heltid hela sitt liv. De har kunnat följa med matte Eva Nymantill jobbet genom åren och har därmed varit med om olika äventyr.

Forskning visar att hund på jobbet kan ha sina fördelar både vad gäller arbetsmiljö men även socialt. Djur kan ha en lugnande och positiv inverkan på människor då de ofta bidrar till minskad stress. Under Coronapandemin har även hundägarna blivit fler, en anledning till det är möjligheten att i vissa branscher jobba hemifrån.

hundar
Vov! Fia och Gull-Britt ser till att kollegor och kunder blir väl mottagna!

Vad brukar ske när dina kollegor/kunder får se hundarna på kontoret?

– Innan jag tog med mig hundarna förvissade jag mig om att det var okej med kollegor och chef. Eftersom jag alltid haft ett eget kontor har det inte varit några problem, hundarna har varit där och jag har haft samtal och föreläsningar i andra rum, säger Eva.

– De allra flesta av mina kunder blir positivt överraskade när de får ett litet skäll när de kommer. Det är också en bra samtalsöppnare. Jag upplever att mina kunder öppnar upp sig lättare och snabbare. Har haft ett fåtal som varit rädda för hundar men det har varit okej när jag sagt att de alltid befinner sig inlåsta på kontoret.

Blev hundarna snabbt vana vid att också behöva ”gå till jobbet”?

Både ja och nej, nästan alla hundar har lite vakt i sig och vill därför skälla så fort någon kommer. Är det en ny miljö kan de känna sig lite osäkra och skälla lite för det. Så fort de vant sig vid alla ljud och att det kommer människor med jämna mellanrum så skäller de inte.

–Jag tycker att det verkar som om de snabbt förstod att det var en uppgift i livet att gå till jobbet. Roligt var att de sa till mig när det var dags att gå hem, gissar att det var magen som talade om vad klockan var.

Eva
Matte Eva Nyman.

Har du något tips till de som funderar på att skaffa hund men som jobbar heltid?

Hundar är flockdjur och mår bäst när de får vara med sin flock. Man brukar säga att de klarar sig själva 4–5 timmar men om man inte kan ta med dem till jobbet så måste man hem på lunchen och sen får de ligga 4–5 timmar till.

Jag skulle säga till de som funderar på hund och som jobbar heltid att innan de tar beslutet fråga runt på jobbet om det är okej att ta med sig hunden. Om man får nej, kolla om det finns hunddagis eller någon dagmatte. Tänk också på att man måste vänja en hund vid att vara ensam, och att det kan gå i olika perioder, först kan det gå jättebra med ensamhet men sedan kan de helt plötsligt börja yla.

Hur upplever du att arbetsmiljön har påverkats av att ha med hundarna till jobbet?

Jag tycker att det blir bra och naturliga avbrott i arbetsdagen. Man promenerar till jobbet och då får hundarna sin morgonpromenad, sen måste de ut på lunchen och då får matte dagsljus och frisk luft. Det är också lätt att få med sig kollegor ut på en liten lunchrunda – alla mår bra av att gå bort från skrivbordet och få annan input. Ett tag hade jag en kollega som gick in på mitt kontor och kelade med hundarna när hon haft det lite tufft hemma. De är små kärleksterapeuter som sprider glädje.

Curonova KAN arbetsmarknaden!

Genom kvalité, ansvar och närhet, matchar vi dig till ditt nya jobb eller utbildning! Vill du veta mer hur du kan få hjälp, kontakta oss här

Publicerad 
February 7, 2022
 i 
Framtidens jobb
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Claudia Zawadzki

Visa alla