S

Stigbjörn Persson växte upp i Jönköping och fanns med i den tidens pop- och rockverksamhet, men var också scout under många år. Där fanns det en scoutledare, då bland de första Syokonsulenterna i Sverige, som gav Stigbjörn inspiration att 1974 börja en utbildning till studie- och yrkesvägledare.

–1977 tog jag min examen vid Lärarhögskolan i Malmö, säger Stigbjörn. Därefter blev det hela 33 år på en högstadieskola i Ulricehamn, där han hjälpt många tusen elever med praoplatser.

MEN EFTER ALLA ÅR sa Stigbjörn upp sin fasta anställning och kastade sig ut för att prova lite nya skolformer som gymnasieskola, folkhögskola och högskola. Det blev jobb på flera gymnasier i Borås och Jönköping, som i sin tur ledde fram till en anställning vid June Folkhögskola.

–Folkhögskola är en fantastisk skolform för vuxna som vill fortsätta att utbilda sig, komplettera eller nytt, säger Stigbjörn.

Stigbjörn Persson, som slutar som SYV, får en avskedsgåva av Marie Ekström
Stigbjörn Persson, som slutar som SYV, får en avskedsgåva av Marie Ekström, områdesansvarig i Jönköping

DET ENA GAV DET ANDRA och Stigbjörn började jobba inom vuxenutbildningen i Jönköping några år, vilket innebar några års arbete på vägledningscentret där man kunde få studie- och yrkesvägledning och hjälp med ansökningar med mera.

– I och med att det var ” drop in ” kunde en dag fyllas av både ungdomar och vuxna i alla åldrar, med en stor bredd av frågor, säger Stigbjörn. Han var på vägledningscentret i tre år, vilket gav honom en bra grund för att 2017 börja arbeta med Curonova som studie- och yrkesvägledare.

–Arbetet på Curonova är egentligen en fortsättning på mitt jobb vid vägledningscentret, en blandning av vägledning och inspiration med målet att ge arbete eller studier, säger Stigbjörn. Jobbet hos Curonova har varit både svårt och fantastiskt men Stigbjörn har kunnat ” rita ” nya vägar, ge ny inspiration, och känna att det gemensamma arbetet med matcharna många gånger lett fram till arbete och utbildning för deltagarna.

–Så här tio efter att jag slutade mitt fasta jobb på grundskolan är jag glad att jag vågade kasta mig ut i nya utmaningar. Det ledde ju fram till många nya arbetsuppgifter och många nya kontakter, säger Stigbjörn.

OCH NU I OKTOBER 2021, 71 år gammal, jobbar Stigbjörn vidare inom skolan, men den här gången som vikarie som speciallärare i årskurs 4 i Ulricehamns kommun.

–Jag har förmånen att få vara frisk och har fått möjligheter att få jobba vidare med ungdomar, vilket för mig känns bra, säger Stigbjörn

Curonova KAN arbetsmarknaden!

Genom kvalité, ansvar och närhet, matchar vi dig till ditt nya jobb eller utbildning! Vill du veta mer hur du kan få hjälp, kontakta oss här

Vi stöttar och hjälper dig till ditt nya jobb eller studier genom tjänsten Rusta och Matcha via Arbetsförmedlingen.
Läs mer om detta här - Curonova Rusta och matcha

Publicerad 
December 14, 2021
 i 
Personlig utveckling
-kategorin

Mer av 

Visa alla
Kunde inte hitta blogginlägg.