M

ånga branscher skiljer sig åt, vissa har ett överskott av personal och vissa har brist.

I och med att vi numera lever i en föränderlig värld som påverkats av pandemin, behöver vi tänka mer på hur vi prioriterar i vårt jobbsökande. När man är mellan jobb eller om man funderar på att byta karriär kanske man ska tänka lite i banorna: Inom vilka branscher finns jobben?

FOTO PIXABAY
Inom vården finns ett stort behov av arbetskraft, men det krävs utbildning. FOTO PIXABAY

Mycket har förändrats på kort tid och vissa yrken har påverkats mer än andra. Många yrken förutspås försvinna, antingen delvis eller helt. Den snabba utvecklingen av tekniken är också en del av förändringen. Vi ser att fler tjänster automatiseras och digitaliseras.

Om man tittar på de prognoser som finns för vilka yrken det kommer att råda personalbrist inom, ser vi att det inom de närmaste fem åren kommer att finnas behov av bland annat fler tandläkare, lärare, målare, ingenjörer, undersköterskor och systemutvecklare.

Till vissa yrken behövs kortare utbildning och till vissa lite längre, men väljer man att studera till något av dessa framtidsyrken finns det goda chanser till jobb. Utbildningen kan ske antingen på högskola/universitet eller på Vuxenutbildning (Komvux). Vilken typ av skola som gäller beror på vad det är för utbildningstyp, om det är studier på gymnasie- eller högskolenivå.

EXEMPEL PÅ FRAMTIDSYRKEN DÄR DU BEHÖVER STUDERA EN KORTARE PERIOD

Personlig assistent
Kallskänka
Medicinsk sekreterare
Kock
Svetsare
Målare
Undersköterska
Snickare

EXEMPEL PÅ FRAMTIDSYRKEN MED HÖGSKOLEUTBILDNING

Civilingenjör
Barnmorska
Sjuksköterska
Förskollärare
Lärare
Läkare
Specialistsjuksköterska
Mjukvaru- och systemutvecklare

Besök gärna Arbetsförmedlingens hemsida för att läs om ”här är jobben att satsa på nu och om fem år” eller Unionen där du kan läsa ”här finns framtidsjobben”.

Fundera! Vilka framtidsyrken passar dig? För mer info kring utbildning och framtidsyrken kontakta din matchare eller studie-och yrkesvägledare.

Curonova KAN arbetsmarknaden!
Genom kvalité, ansvar och närhet, matchar vi dig till ditt nya jobb eller utbildning! Vill du veta mer hur du kan få hjälp, kontakta oss här

Vi stöttar och hjälper dig till ditt nya jobb eller studier genom tjänsten Rusta och Matcha via Arbetsförmedlingen. Läs mer om detta här - Curonova Rusta och matcha

Publicerad 
February 4, 2022
 i 
Framtidens jobb
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Claudia Zawadzki

Visa alla